×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

A rendelő

Budapesten a XIII. kerületben, a Duna pesti oldalán a Szent István körúttól északra, a Szent István park szomszédságában, a Pozsonyi út és az Ipoly utca sarkán van a Palánta Gyermekorvosi Rendelő. Nevét arról az itt működő alapítványról kapta, amelyet egy betegünk szülei hoztak létre köszönetképpen súlyos balesetet szenvedett kislányuk gyógyításáért.

Nemcsak a gyermekbarát környezet miatt jönnek szívesen a modern, 2011-ben átadott rendelőbe a gyerekek és szüleik, hanem a jó hangulat miatt is. Jó hangulatban dolgozik együtt a négy gyermekorvos, a nyolc védőnő, a két asszisztens és a három recepciós. Egy csapat vagyunk. A védőnők közül ketten az óvodák és iskolák egészségügyi ellátásáért felelnek, a többiek a gyermeket váró anyák terhességét és az iskolába még nem járó kicsik fejlődését kísérik figyelemmel. Ha problémát látnak, segítenek a megoldásban, vagy felhívják rá az orvos figyelmét, aki megvizsgálja a gyereket. Igyekszünk mindenkit magunk meggyógyítani, de ha valakit mégis szakrendelőbe, vagy kórházba kell küldenünk, akkor a Madarász utcai Gyermekkórház és szakember gárdája biztos szakmai háttérként áll mögöttünk.

A rendelőnek egymás mellett három bejárata van. Ha beteg gyermekével érkezik, a jobb oldali ajtón fáradjon be, de ha úgy véli, hogy gyermekének fertőző betegsége van, kérjük, a „bejárat fertőző betegek számára” feliratú ajtónál csengessen. Nem jó, ha a védőoltásra vagy szűrővizsgálatra érkező egészséges csecsemők és gyermekek betegekkel találkozzanak, ezért a betegeknek és az egészségeseknek külön-külön váró- és rendelő helyiség van kialakítva, természetesen önálló bejárattal. Az „egészséges” oldalon történik a várandósok védőnői gondozása is.

A védőoltásra, szűrővizsgálatra, védőnői tanácsadásra érkezőket kizárólag az előzetes bejelentkezés során egyeztetett időpontban fogadjuk. Szeretnénk mielőbb lehetőséget teremteni arra, hogy a beteg gyermekek is telefonon egyeztetett időre érkezzenek.

A terület, aminek az ellátásáért felelősek vagyunk, öt körzetre van osztva, mindegyiket másik orvos és védőnő látja el. Újszülött kortól 19 éves korukig jöhetnek hozzánk a betegek, de 15 éves kora után már mindenki eldöntheti, hogy háziorvoshoz vagy házi gyermekorvoshoz fordul-e a gondjával. A gyermekgyógyászok azt mondják, hogy egy kamasznak is jobb, ha panaszaival a gyermekorvost keresi fel, az ugyanis jobban ért a betegségeihez.

A rendelő hétköznap reggel 8-tól este 8-ig van nyitva, hétvégén zárva van, olyankor az ügyeletet kell keresni. Az orvosok minden nap más időpontban rendelnek, a rendelési idő csak akkor változik, ha valamelyik orvos továbbképzés vagy más ok miatt nem rendel. Ilyenkor természetesen helyettesítjük egymást. Ahogy az ember az autóját lehetőség szerint mindig ugyanahhoz az autószerelőhöz viszi, vagy ugyanahhoz a nőgyógyászhoz, fogorvoshoz jár, a gyerekek is a saját gyermekorvosukhoz kötődnek, mert őt ismerik, benne bíznak. Ez fordítva is igaz, a választott orvos ismeri őket és lezajlott betegségeiket, szokásaikat a legjobban. Ezért is kérjük, hogy mindig saját orvosukat keressék! Csak akkor menjenek más orvoshoz, ha úgy érzik, megengedhetetlen a várakozás és nem tudják megvárni orvosuk rendelési idejét.

A várakozási idő attól függ, mennyien jönnek rendelésre. Aki nem akarja idejét felesleges várakozással tölteni, az a recepcióstól telefonon kérhet vizsgálati időpontot. Őhozzá kell fordulni egyszerű kérdéseikkel is, hisz ha nem tud biztos választ adni, úgyis szakemberhez irányítja a kérdezőt. Az orvos munkáját a betegrendelésen asszisztens segíti.

Otthoni vizit

Ha a betegség súlyos, vagy a gyerek állapotát úgy ítélik meg a szülei, hogy nem tud a rendelőbe lejönni, vagy nem tudják lehozni, ki is hívhatják az orvost. Kérjük, hogy délelőtt 10-ig telefonáljanak a rendelőbe, vagy keressék orvosukat mobilon, ha lakásukra akarják hívni.

Védőoltáspártiak vagyunk. A kötelező védőoltások mellett, a szakmai ajánlásoknak megfelelően, minden olyan elérhető védőoltás beadását javasoljuk, ami segíti, egy súlyos betegség elkerülését. Azt valljuk, hogy a gyerekek ellátásában nem lehet különbség aszerint, hogy szegény, vagy jobb anyagi helyzetű családba született, ha egy védőoltásra szükség van, nem tehetünk különbséget a gyerekek között. Ha kell, a Palánta Alapítványból fedezzük az ajánlott védőoltás költségeit.

Kórházi háttér

Laboratóriumi vizsgálatra, röntgenre, sebészetre, fülészetre a Madarász utcai kórházba, szakrendelésre, például allergiai, szemészeti, tüdő, szív vagy ideggyógyászati vizsgálatra, gasztroenterológiára a Gyöngyösi úti Szakrendelőbe küldjük betegeinket.
Kórházi ápolásra ma már alig van szüksége a hozzánk tartozó gyerekeknek, ha mégis, akkor a Madarász utcai Gyermekkórház a biztos hátterünk. Jó a kapcsolatunk az ott dolgozó kollégákkal, ha valamilyen betegség ellátásában bizonytalanok vagyunk, mindig hozzájuk fordulunk.