×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

5-11 évesek Covid oltása

Hír
2021. december 10.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) november 24-én az 5-11 éves gyermekek oltását is engedélyezte a Covid-19 elleni Pfizer vakcinával.

Bár a betegség gyermekkorban általában csak influenzaszerű tünetekkel jár, (nátha, orrfolyás, torok-, végtag- és fejfájás, láz, gyengeségérzés, köhögés, esetleg hasfájás, hasmenés, hányás) és többnyire rövid idő alatt lezajlik, előfordulhat azonban kórházi kezelést szükségessé tevő súlyosbodás, vagy intenzív ellátást igénylő sokszervi gyulladás (MIS-C) is. Az enyhe tünetekkel járó betegséget is követhetik long-Covid panaszok: elhúzódó fejfájás, végtagfájdalom, köhögés, alvás- és figyelemzavar, a szellemi- és fizikai teljesítőképesség tartós csökkenése.

Ezek elkerülése – és persze a fertőzés terjesztésének csökkentése – miatt fontos a védőoltás.

Az 5-11 évesek számára készült Pfizer vakcina hatóanyagtartalma kisebb, mint az idősebbek számára készült oltóanyagé (10 mikrogramm 30 mikrogramm helyett), de a hatása ugyanolyan erős.

Az oltás mellékhatásaként előfordulhat egy-két napig tartó bőrpír, duzzanat, fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás vagy láz.

A védőoltás azoknak is fontos, akik korábban már átestek a fertőzésen, mert a vakcina jobban véd, mint egy átvészelt betegség. Lezajlott betegség után 1 hónappal adható a védőoltás.

Megbízható védettség a vakcina második adagja után két héttel alakul ki.

A rendelőnkben történő oltáshoz nincs szükségvakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációra, erre akkor van feltétlen szükség, ha valaki kórházi oltóponton szeretné gyermekét oltatni.

Hozzánk időpontot várhatóan december 16. után kell majd foglalniuk, miután megkaptuk az általunk igényelt oltóanyag-mennyiséget. Az időpontfoglalás módjáról e-mailben és a www.doktorpalanta.hu honlapunkon tájékoztatjuk Önöket.

Addig is nyomatékosan kérjük az ismert óvó-védő rendszabályok betartását (maszk, távolságtartás, gyakori kézmosás, szellőztetés).

A Covid-19 ellen mindeddig oltatlan 12 éven felüliek jelentkezését továbbra is várjuk!

 

Az Ipoly utcai Palánta gyermekorvosi rendelő orvosai

Dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin