×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

5-11 évesek Covid oltása

Hír
2021. december 16.

A napokban megkezdődik rendelőnkben az 5-11 éves korosztály Covid-19 elleni védőoltása. Az oltás a számukra előállított Comirnaty Pfizer vakcinával történik, ennek hatóanyagtartalma alacsonyabb, mint az idősebbek számára készült oltóanyagé (10 mikrogramm 30 mikrogramm helyett), de a hatása ugyanolyan erős. A “gyermekvakcina” annak jár, aki még nem töltötte be a 12. életévét, testalkattól, testsúlytól függetlenül.  

A védelem az esetleg súlyos szövődmények, illetve a későbbi (long)Covid tünetek elkerülése – és persze a fertőzés terjesztésének csökkentése – miatt fontos. Azoknak is ajánlott, akik korábban már átestek a fertőzésen, mert a vakcina jobban véd, mint egy átvészelt betegség. Lezajlott betegség után 1 hónappal már adható a védőoltás.  

A védőoltást a felkarba adjuk. Az oltás mellékhatásaként előfordulhat egy-két napig tartó bőrpír, duzzanat, fájdalom a beadás helyén, hidegrázás, hónalji-, ritkábban nyaki nyirokcsomóduzzanat. Fejfájás, fáradtság, láz, izomfájdalom inkább a második oltás után jelentkezhet. 

21 nap múlva kapják meg a gyerekek a védőoltás második adagját, indokolt esetben ez későbbi időpontban is beadható, de hamarabb nem.  

Megbízható védettség a vakcina második adagja után két héttel alakul ki. 

 

A védőoltás kórházi oltóponton (vakcinainfo.gov.hu honlapon keresztül), vagy házi gyermekorvosánál kérhető. Mivel rendelőnk – első körben – az igényelt vakcinamennyiségnek csak a harmadát kapta meg, kérjük megértésüket, amiért egyelőre csak az állapotuk miatt fokozottan rászorulók, illetve a leghamarabb jelentkezők oltási igényét tudjuk visszaigazolni. A következő szállítást január elejére ígérik, a védőoltás időpontját ezt követően, jelentkezésük sorrendjében egyezteti majd Önökkel gyermekorvosuk.

Oltáshoz gyermekük oltási könyvét és a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot hozzák magukkal. A várakozási idő minimalizálása érdekében érkezzenek pontosan.

 

Covid elleni oltással kapcsolatos gyakori kérdések: 

 Milyen mellékhatások várhatók?  Oltási reakciók ritkábban jelentkeznek 5-11 év között, mint az idősebb korcsoportban. (Karfájdalom a beadás helyén, hónalji, ritkábban nyaki nyirokcsomóduzzanat, láz, hidegrázás, izomfájdalom, enyhe influenzaszerű tünetek, fejfájás, hasmenés. Fejfájás, fáradtság, láz, izomfájdalom inkább a második oltást követően fordul elő.) Ezek átmeneti reakciók, szövődmények nélkül megszűnnek. Enyhítésükre fájdalom- és lázcsillapító (pl. paracetamol, ibuprofen) alkalmazható.  

Mi van, ha nem tudom, hogy gyermekem átesett-e a fertőzésen?  Sok gyermek kevés tünettel vagy tünetmentesen esik át a fertőzésen. Nincs szükség ellenanyagszint (antitest) mérésre, egy esetleg átvészelt fertőzés után beadott védőoltás tovább emeli a védettségi szintet. 

Mikor kaphat oltást, aki igazoltan átesett Covid betegségen?  Igazolt COVID után 3 hónapig egy újabb fertőzés esélye minimális, de nincs orvosi ellenjavallata az oltás beadásának 3 hónapon belül.  

Mi történik, ha valaki a betegség lappangási idején kap védőoltást?
Esetleg fokozottabb oltási reakción kívül nincs más következménye. 

Mi a teendő, ha az első oltást követően a gyermek Covid- fertőzött lesz?  A második oltás a gyógyulást követően, a karantén letelte után adható.  

Mi a teendő, ha a második oltáskor már betölti a 12. életévét a gyermek?  12 év felett a felnőtt adaggal oltandó.  

Egyéb védőoltás után mennyi idővel adható a Pfizer vakcina?  Időköz nélkül is beadható, sőt, az influenza együtt is adható a Pfizer Comirnaty-oltással.  

Adható-e a védőoltás krónikus betegség esetén?  Krónikus betegség, pl. asztma, allergia, ételallergia, cukorbetegség, epilepszia, ekcéma, rovar-, darázs-, méhcsípés allergia, autoimmun-betegség, stb. esetén is beadható a vakcina. 

Műtét után mennyit kell várni az oltás beadásával?  Amint jó állapotba kerül, oltható a gyermek. Tervezett beavatkozás esetén az oltási sorozat után két héttel műthető a páciens. 

Mekkora a kockázata az oltást követő szívizomgyulladásnak?  12 év felett, főleg fiúk esetén, elsősorban a második oltást követő 4-7 napon belül rendkívül ritkán kialakulhat, de enyhe lefolyású és pihenésre és gyógyszeres kezelésre néhány napon belül gyógyul. Az 5-11 éves korosztályban a klinikai vizsgálatok során nem észleltek oltás utáni szívizomgyulladást. 

Adható-e oltás láz esetén?  Lázas állapot esetén az oltás halasztandó!  

Sportolhat-e gyermekem az oltás után?  Az oltást követően néhány napig tartózkodjanak az intenzív fizikai megterheléstől.  

Milyen figyelmeztető tünetek esetén kell orvoshoz fordulni? Amennyiben elhúzódó láz, nehézlégzés, szapora szívműködés, mellkasi fájdalom, csökkent terhelhetőség lépne fel, jelentkezzenek!  

Forrás:  Dr. Onozó Beáta, Dr. Kulcsár Andrea: Tájékoztató az 5-11 évesek Covid-19 elleni védőoltásáról, (HGYE Hírlevél 2021 december 5.)