×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Koronavírus – 2020. szeptember

Hír
2020. szeptember 10.

Kedves Szülők!

Az elmúlt napokban hazánkban is újra és meredeken emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma. Az érintettek nagyrészt a fiatal korosztályból kerülnek ki, nemcsak nálunk, hanem Európa szerte. Az elmúlt hat hónap adatai azt mutatják, hogy bár a fertőzöttek kb. harmada szinte tünet nélkül vészeli át a betegséget, a többiek többé-kevésbé súlyosabban megbetegednek. A fertőzöttek kb. 20%-a szorul kórházi felvételre, és az összes fertőzött kb. 5%-a gépi lélegeztetést igényel.

Gyermekkori tünetek

Míg tavasszal alig volt gyermekkori eset, most több a fertőzött a gyerekek között is, de körükben szerencsére ritka a magas lázzal, köhögéssel, légszomjjal járó felnőttkori kórkép és csak nagyon alacsony számban alakul ki súlyos szövődmény. A klasszikus tünet: láz és száraz köhögés, torok- és fejfájás, izületi- és végtagfájdalom, romolhat az ízek és illatok érzése. Gyerekeknél a friss tapasztalatok szerint hányás vagy hasmenés is lehet a vezető panasz és csak ezt követi a felsőlégúti hurut, nátha, torokfájás, hőemelkedés, ritkábban kötőhártyagyulladás vagy bőrkiütés. A fentiek közül általában több tünet észlelhető egyidejűleg, de a 10 éven aluliaknál gyakran egyáltalán nincs panasz.

Fertőzésveszély

A gyermekkori koronavírus fertőzésnek nem annyira az ő megbetegedésük, mint inkább a felnőttek, főként az idősek általuk történő megbetegítése a veszélye. Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a gyerekek, még ha panaszmentesek is, nagy számban hordozzák és adják tovább a vírust, ami már a betegség megjelenése előtt két nappal, sőt a gyógyulás után is néhány napig kimutatható.

Óvoda, iskola

Számítani kell arra, hogy az ősz beköszöntével szaporodnak a vírusos megbetegedések, de a kórokozók elkülönítése a tünetek alapján szinte lehetetlen. A bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak a vonatkozó szabályozás szerint most betegségre utaló legapróbb jel esetén is haza kell küldeniük a gyermeket. A fertőzés kockázatának csökkentése céljából azonban továbbra is ajánlott a szakmailag felesleges találkozások kerülése, ezért a rendelői vizsgálatot jó általános állapot mellett – csupán egy nátha, enyhe köhögés vagy hasmenés miatt – nem tartjuk indokoltnak. Az esetleg szükséges lázcsillapításon, kímélő életmódón túl, speciális terápia ilyenkor nem szükséges. Személyes jelenlétet igénylő orvosi vizsgálat csak akkor kell, ha ezt gyermekorvosuk az Önök telefonos tájékoztatása alapján fontosnak tartja. Ha több napja tart a láz, esetleg aggasztó jeleket észlelnek, vagy egy szülő biztonságosabbnak érzi, ha látja orvos a gyerekét, akkor a vele történő telefonos egyeztetést követően időpontot kell a rendelésére foglalni (időpontfoglalás: www.doktorpalanta.hu honlapon, vagy a rendelő recepcióján).
Jelenleg, ha gyermeküket a közösségből betegség gyanújával küldték haza, akkor oda, csak orvosi igazolással fogadják vissza. Ez az előírás nagymértékben növelte adminisztratív feladatainkat, ami oka lehet annak, hogy a rendelési idő alatt nem mindig tudjuk hívásaikat fogadni.

Vírusvizsgálat

Gyanított vagy igazolt koronavírus megbetegedésnél általában két hét otthoni elkülönítés szükséges. A koronavírus kimutatására alkalmas PCR vizsgálat nem a kezelés mikéntjének eldöntése, hanem a további fertőzések csökkentése céljából lenne fontos. Eredményes mintavétel csak a tünetek megjelenését követő 4.-5. naptól várható, de ha az eredmény negatív, 48 óra időkülönbséggel érdemes a vizsgálatot megismételni.

A hatósági (térítésmentes) vizsgálatot több(!) gyanús tünet egyidejű jelenlétekor gyermekorvosuk rendelheti meg az OMSZ illetékes csoportjánál, ebben az esetben helyszíni mintavételre kerül sor 24-48 órán belül.

Térítéses vizsgálatot a hivatalos mintavételi helyeken (többnyire előzetes bejelentkezés alapján) bárki kérhet, eredményéről 24 órán belül általában megérkezik a tájékoztatás.

Igazolt fertőzés esetén a lakhely szerint illetékes Népegészségügyi Osztály (korábbi nevén ÁNTSZ) hatósági utasításait kell követni.

Rendelés

Ha az időjárás engedi, vizsgálatra továbbra is a rendelő előtt kell várakozni. Kérjük, hogy a foglalt időpontra pontosan jöjjenek. Érkezést követően csengessenek, egy gyermekkel egy szülőt engedhetünk csak be. Viseljék az orrot és szájat fedő maszkot, és belépés után használják a kézfertőtlenítőt.

Orvosukat 8-19 óra között az ismert számokon, telefonon elérhetik. A recepteket továbbra is elektronikus úton juttatjuk el a gyógyszertárakba, az igazolások 8-19 óra között vehetők át a recepción.

A beteg és egészséges gyermekek rendelői elkülönítését továbbra is fontosnak tartjuk. A betegek vizsgálata hétfő kivételével 8-12 és 16-19 óra között a „beteg” oldalon történik, a védőoltások beadására és az életkor szerinti ellenőrző vizsgálatokra a „tanácsadóban” kerül sor 13-16 óra között.

A szabályszerű maszkviselés, kézmosás, távolságtartás nagyon fontos, tisztában vagyunk azonban azzal, hogy kisgyerekeknél, kisiskolásoknál ez nehezen betartható elvárás. A vírus leginkább zárt térben, tömegben, rosszul szellőztetett helyeken terjed, ezért ha lehet, kerüljék a nagy létszámú rendezvényeket.

Reméljük, sikerült némi támpontot nyújtanunk a hírek és álhírek kavargó világában. Kérjük, figyeljenek továbbra is fokozottan egymásra és arra, hogy gyermekeik érezzék, hogy a maszk alatt változatlanul ott bujkál a mosolyunk.

 

Budapest, 2020. szeptember

 

A rendelő munkatársai nevében dr. Kádár Ferenc