×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Sebfertőtlenítés

Hír
2018. május 22.

Gyakori hibák a sebfertőtlenítés kapcsán – ami nem ajánlott

Magyarországon napjainkban is széleskörűen használják bőrgyulladás, bőrfertőzés és sebek kezelésére a piros ecsetelőt (más néven mercurochrom vagy mebromin), azonban egy elavult fertőtlenítő szerről van szó, amit már több országban be is tiltottak.

Zsíros fertőtlenítő kenőcs nem ajánlott, hiszen a seb szellőzését gátolja, a seb felpuhul, baktériumok  így könnyebben a mélyebb szövetekbe juthatnak. Hintőpor használata tilos, hiszen kemény védőréteg keletkezhet, ami alatt szintén könnyebben szaporodnak a baktériumok. Az alkohol jól fertőtlenít, de hamar elpárolog és nagyon csíp, ezért nem javasolt. Az „ezüstalapú”, ezüstkolloid szerek a vizsgálatok szerint hatástalanok, a káliumpermanganát nem javasolt.

A hármas festék („Solutio Trichlororata”) főként gombás bőrfertőzésekre használatos helyi ecsetelő hazánkban. Hatásosságával, biztonságosságával kapcsolatban nem találtam kellő irodalmi adatot. Ősrégi szerről van szó, de mivel ma már vannak bizonyítottan hatásos, biztonságos gombaellenes szerek, én nem javaslom ennek a készítménynek a használatát, hiszen mellékhatásairól, hatásáról sem tudunk sokat.

 

Mit használhatunk, hogyan kezeljük otthon a sebet?

A sebet először is célszerű langyos csapvízzel kimosni, kiöblíteni. A legkomolyabb tudományos vizsgálat, Cochrane-metaanalízis szerint a csapvíz használata a steril sóoldathoz képest nem növeli a sebfertőzések gyakoriságát, tehát nem kell ettől félnünk.

Két sebfertőtlenítő ajánlható szakmailag, amik modern és jó szerek:

A Betadine jódos, barna színű, nem csíp. Célszerű kenőcs helyett inkább az oldatot választani, amit a sebbe locsolhatunk vagy vattakorongra csorgatva törölhetünk vele. A jód ritkán allergiás reakciót válthat ki. Hátránya, hogy különösen kisebb gyermekeknél (újszülöttek, csecsemők) a bőrön át felszívódó jód pajzsmirigy-alulműködést okozhat, ezért ilyen korban inkább a jódmentes Octenisept használandó. A 30 ml-es oldat ára kb. 1300 forint, a 120 ml-es ára pedig kb. 2000 forint.

Az Octenisept újabb, több komponensű, jódmentes szer, baktériumok, vírusok és gombák ellen is hat. Színtelen (!), nem csíp, a nemzetközi szakirodalom is ajánlja használatát. Koraszülötteknél, újszülötteknél és csecsemőknél is biztonsággal használható (újszülöttnél köldökápolásra is), talán ezt nevezhetjük a No.1. fertőtlenítőnek. Mivel jódmentes, ezért a pajzsmirigyfunkcióra nincs hatással! Behatási ideje kb. 2 perc, addig érdemes a bőrön hagyni, hatása 24 órán keresztül fennmarad (elég akár napi 1x is használni). Spré formájában is kapható, ezért nagyon praktikus. Az 50 ml-es spré ára kb. 2 ezer, a 250 ml-es spré ára pedig kb. 3000 forint körül mozog.

Fontos, hogy ne csak a seb környékét, hanem magát a sebet is fertőtlenítsük le bőven, ezt követően pedig lehetőleg steril gézzel fedjük be vagy hagyjuk szellőzni. A sebet célszerű naponta többször fertőtleníteni. Nagyobb seb, sérülés, jelentős váladékozás/bőrpír esetén mindenképpen mutassuk meg orvosnak!

A teljes cikk olvasható: https://www.novakhunor.hu/gyogyszerek/sebfertotlenites-ezeket-a-nepszeru-keszitmenyeket-ne-hasznalja-veszelyesek-gyakori-hibak-es-praktikak

 

forrás: Dr. Novák Hunor