×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

TÁJÉKOZTATÓ A KORONAVÍRUS FERTŐZÉS GYERMEKKORI SAJÁTSÁGAIRÓL

Hír
2020. március 2.

 

  1. február 29-ig rendelkezésünkre álló adatok alapján

 

  1. A mai napig elérhető statisztikai adatok alapján a koronavírus (COVID-19) fertőzés a gyermekek között ritka (1-2%). Ez vélhetően abból adódik, hogy számos eset enyhe formában zajlik le, így a betegség nem is kerül felismerésre, ezért nem kerül be a statisztikákba (1, 4).
  1. A légúti tünetek jellemzően enyhébbek, mint felnőtteknél: többségében megfázásszerű tüneteket írnak le, de tünetmentes fertőzött is előfordul. A leggyakoribb tünet a gyermekeknél is a láz és a köhögés. (5)
  1. Igen ritkán az is előfordul, hogy a COVID-19 fertőzés hasmenéssel, hányással jár. (5)
  1. Súlyos állapotú, intenzív osztályos kezelést igénylő esetek gyermekek között extrém ritkák (5)
  1. A fertőzés csecsemőket is érinthet, a tünetek náluk is enyhék. Ők jellemzően a szüleiktől, családtagjaiktól kapják el a fertőzést. (4)
  1. Enyhe tüneteik révén a gyermekek fontos fertőzőforrások, így az ő esetükben különösképpen figyelni kell az óvintézkedések, higiéniai szabályok betartására!
  1. Eddig nem igazoltak olyan esetet, hogy fertőzött, várandós édesanya magzatjának átadta volna a fertőzést. A fertőzött édesanyák újszülöttjei klinikailag és vírus diagnosztikával is negatívak voltak. A várandós édesanyáknál sem jellemző súlyos lefolyású vagy szövődményes fertőzés (3)
  1. A vírus az anyatejben nem volt kimutatható. A fertőzött édesanyák ne hagyják abba a szoptatást vagy a lefejt tej adását, de a légúti vírusokra vonatkozó óvintézkedések betartásával fokozottan ügyeljenek a higiénére! (3, 5)
  1. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori kézmosás- és egyéb higiéniai intézkedések betartása.

Budapest, 2020. február 29.

Források:
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762130; 2. https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/?fbclid=IwAR05oh916a0ZS3f8H2MNoPL6jYKjhz1YRjVzBUFsXA2vq5H6uYbEQQMkGXU; 3. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30360-3/fulltext; 4. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2761659; 5. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/children-faq.html

 

 

 

Gyakori kérdések a gyermekek COVID-19 fertőzésével kapcsolatban

 

A gyermekek mennyire érzékenyek a COVID-19 fertőzésre?

A gyermekek nem érzékenyebbek a COVID-19 fertőzésre mint a felnőttek. A betegség többnyire eset felnőttek körében fordult elő, a gyermekek megfertőződése viszonylag ritka.

 

Hogyan tudjuk megelőzni gyermekek esetében a fertőződést?

Gyakori kézmosás, a tárgyak, játékok, felületek gyakori fertőtlenítése és megfelelő szellőztetés szükséges. A gyermekekkel egy légtérben tartózkodó, légúti tüneteket mutató felnőtt (óvónő, gondozónő) viseljen sebészi maszkot, hogy az egyéb cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzések átvitelét a minimálisra csökkentse.

 

A gyermekek COVID-19 megbetegedése mennyire különbözik a felnőttekétől?

A kevés, publikált esetben megfázásszerű tünetek írnak le: jellemzően láz, köhögés, esetleg orrfolyás. Emésztőszervi tünetek (hányás, hasmenés), nem jellemző, eddig egy ilyen esetről számoltak be. Az igazolt gyermekbetegek összességében enyhébb tüneteket mutattak, bár leírtak súlyos komplikációt is, de ez nagyon ritka.

 

A gyerekeknél súlyosabb betegség várható a felnőttekhez képest?

Csak kevés adat áll rendelkezésre, de ezek arra utalnak, hogy gyermekek esetében enyhébb tünetekkel jár a megbetegedés. A krónikus alapbetegségekben szenvedőkben, különös tekintettel a légúti betegségekre, súlyosabb lefolyású betegség is előfordulhat.

 

Van-e gyermekek számára elérhető kezelés?

Speciális vírusellenes kezelés nem áll rendelkezésre. Tüneti kezelésként bő folyadékbevitel, pihenés ajánlott és lázcsillapítás a közérzet javítása céljából. A kezelés lényege a járványügyi intézkedések azonnali életbeléptetése és az esetleges szövődmények kezelése.

A gyermekek és családtagjaik számára a szokványos megelőzési módszerek javasoltak: gyakori szappanos kézmosás, könyökhajlatba köhögés, orrfúvás után a használt zsebkendő azonnali kidobása, alkoholos felületfertőtlenítés és gyakori szellőztetés.

 

Szoptathat-e a COVID-19 fertőzött anya?

A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok alapján a szoptatás vagy a lefejt anyatejjel történő etetés folytatható, miközben az anya betartja az összes megelőző óvintézkedést (alapos kézmosás, maszk viselése), hogy ne fertőzze meg a gyermeket. Ha lefejt tejet kap a gyermek, az anya kézmosás után nyúljon a készülékhez és a gép megfelelő fertőtlenítésére is figyelni kell minden használat után. Ha megoldható, a lefejt tejjel egészséges ember etesse a gyermeket.

 

Budapest, 2020. február 29.

 

Készítette: Dr Karászi Éva, Dr Onozó Beáta, Dr Bogdányi Katalin, Dr Losonczi László, gyermekorvosok