×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Túlsúly, elhízás

Aktuális hír
2019. július 9.

Tisztelt Szülők!  

A gyermekkori elhízás napjainkra szinte népbetegséggé vált, a fiúknak mintegy harmadát, a lányoknak a negyedét érinti. A következményes szénhidrát- és zsíranyagcserezavar már gyermekkorban cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, a máj elzsírosodásához és más elváltozásokhoz vezethet, a felnőttkorra kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések pedig korai szívinfarktust vagy agyvérzést okozhatnak. Bár a kórképek kialakulásában örökölt tényezőknek fontos szerepe van, – ahol az egyik szülő túlsúlyos, ott a gyermekek fele, ahol mindkettő, ott a gyermekek kétharmada kövér lesz, – meghatározó jelentősége mégis a helytelen táplálkozási szokásoknak és a mozgásszegény életmódnak van. Az érintett gyermekek többnyire keveset mozognak, fizikai teljesítő képességük csökkent, társaiktól kényszerűen elkülönülnek, ráadásul a gyerekek körében is jellemző kövérség-ellenes attitűd miatt gyakran vannak kitéve iskolai zaklatásnak. Mind ez együtt nem ritkán depresszióhoz is vezethet.

A testtömeg gyarapodás nem befolyásolhatatlan állapot, a szövődmények megelőzhetők!

Minél fiatalabb életkorban kezdjük meg a helyes étkezési magatartás kialakítását, a szoktatást a rendszeres és örömteli mozgáshoz, annál eredményesebben csökkenthető a súlytöbblet, annál kisebb eséllyel következik be a különböző szervek működészavara. A testsúlycsökkenés az önbecsülés visszaszerzését, a családon belüli és a kortársaik közötti érzelmi helyzet rendeződését eredményezi.

A szív-érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, mozgásszervi kórképek, túlsúly és dohányzás/szerfogyasztás megelőzése céljából a szükséges állapotfelmérést követően szeretnénk a gyermekeket és szüleiket rávezetni a kiegyensúlyozott táplálkozás előnyeire, rászoktatni a gyermekeket egy számukra is élvezetes, rendszeres mozgásformára. Az életmód változás érdekében prevenciós programunk – pályázati forrás révén – egy éven keresztül a hozzáértő szakemberek (dietetikus, speciális testnevelő, pszichológus) bevonását is térítésmentesen biztosítja.

Amennyiben úgy látják, hogy gyermeküknél fennáll az hízás veszélye, vagy van a családjukban szénhidrát- vagy zsír-anyagcserezavarral, vérnyomás-betegséggel már küzdő felnőtt, esetleg veszítették el közeli hozzátartozójukat aránylag fiatal korban szív-, vagy érrendszeri betegség következtében, fontosnak tartjuk gyermekük részvételét ebben az országszerte most kezdett programban.

 

Tisztelettel,

 

Dr. Kádár Ferenc
gyermekorvos

 

Jelentkezésüket a programra az alábbi elérhetőségeken várjuk mielőbb:

 kadar.ferenc@mail2000.net, ☎.: 30/942-6443,

Fekete Éva praxis-asszisztens: ☎ 30/265-8144

Harcos Krisztina védőnő – Gárdonyi Géza és Hermann Otto Iskola): ☎ 20/532-1953