×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

A rotavírusról

Betegségleírás

A betegség

A rotavírusok a csecsemők és kisdedek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek a leggyakoribb okozói világszerte. Az óvodáskor végére gyakorlatilag minden kisgyermek legalább egy alkalommal megfertőződik, és a betegség annál súlyosabb, minél fiatalabb életkorban történik. A hat és 24 hónap közötti kisbabák a legveszélyeztetettebbek, mivel náluk nehezebb a folyadékpótlás, és emiatt könnyen kiszáradhatnak. A rotavírus fertőzés felnőtteket, különösen az idős embereket érintheti, ám a kisgyermekkor után ritkán okoz súlyos kiszáradást. A rotavírust „demokratikus” vírusnak is nevezhetjük, hiszen gyakorlatilag az összes gyermeket megfertőzi  nemtől és szociális helyzettől függetlenül.

Mik a rotavírus fertőzés főbb tünetei?

Rövid, pár napos lappangási idő után viharos gyorsasággal alakul ki a vizes hasmenés és hányás, amely 3-7 napig is eltarthat. Ez napi 5-10 (vagy akár több) vizes széklet ürítését jelenti. A csecsemők és kisdedek folyadék- és sóháztartása könnyebben felborul, mint a nagyobb gyermekeké. A folyadékvesztés egyik jellegzetes tünete a súlyvesztés. Az ürített vizelet mennyisége csökken, a bőr száraz tapintású, könnyen ráncba emelhető lesz, a szem aláárkolt, karikássá, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak. A kutacs besüpped, a láz magasra szökik, tudatzavar, ritkán lázgörcs is kialakulhat.

A rotavírus fertőzésből a legtöbb beteg meggyógyul, de a súlyos folyadék- és sóvesztés következtében – főként a csecsemők – könnyen kiszáradhatnak. Amennyiben a kiszáradást nem kezelik megfelelően, az súlyos sokkos állapothoz, szívritmus zavarhoz, és akár halálhoz vezethet.

A rotavírus gyakori fertőzés, amely a csecsemőket és kisdedeket súlyosan veszélyezteti még a fejlett egészségügyi ellátó rendszerrel rendelkező országokban is.

Kezelés

Jelenleg nincs megfelelő kezelés a rotavírus fertőzés gyógyítására. A különböző gyógyszerek, mint például az antibiotikumok, hányáscsillapítók, hasmenés ellenes gyógyszerek használata nem javasolt, kivéve, ha azt a kezelőorvos külön ajánlja. A kezelés csak a tüneteket enyhíti, legfontosabb szempontja a kiszáradás megelőzése. A hasmenése megjelenésekor a szájon át történő folyadékpótlás jelenti az elsődleges megoldást. Hányás esetén többször, kevesebb mennyiségű folyadék adása javasolt. A megfelelő összetételű folyadék cukrot, nátriumot és káliumot is tartalmaz (pl.: cukros tea). Üdítőitalok, édes gyümölcslevek, sós folyadékok (mint pl.: levesek), illetve forralt tej fogyasztása nem javasolt, mivel a vér nátrium szintjét emelhetik, és tovább ronthatják a hasmenést.

A súlyosan kiszáradt, sokkos állapotú gyermekek, akik szájon keresztül nem képesek folyadékot fogyasztani, kórházi kezelésre, infúzióra szorulnak.

Megelőzés

A rotavírus fertőzés szájon keresztül beadandó védőoltással megelőzhető.

Kétféle védőoltás kapható, az egyikből kettő, a másikból három adagra van szükség a megfelelő védettség kialakulásához. Az első oltás 6 hetes életkortól adható, a második 4 hét múlva. A korai védelem kialakítása céljából 24 hetes életkorig a teljes adagot be kell adni, mivel a rotavírus fertőzés leggyakrabban 6-24 hónapos életkorban észlelhető. A készítmény együtt adható minden, az európai országok védőoltási rendjében szereplő csecsemőkori vakcinával, így a magyar oltási rendbe is beilleszthető.

A rotavírus nagyfokú fertőzőképessége miatt nehéz megakadályozni a betegség terjedését. Egyedül oltással lehet jelentősen csökkenteni a rotavírus okozta súlyos hasmenések, hányások gyakoriságát. A védőoltás a betegség megelőzésében elsődleges fontosságú

Gyakori kérdések a rotavírus fertőzéssel kapcsolatban

1. Milyen gyakori a rotavírus fertőzés előfordulása és miről lehet felismerni?

A rotavírus fertőzés igen gyakori csecsemő- és kisgyermek korban. Főbb tünetei a vizes hasmenés és a hányás. Súlyos esetben komoly, időnként halálos kimenetelű kiszáradással is járhat.

2. Hogyan okoz a rotavírus megbetegedést?

A vírus a szervezetbe kerülését követően a vékonybél sejtjeit fertőzi meg. A vírus szaporodásának következtében elpusztítja a megfertőzött gazdasejteket. Elsődlegesen a vékonybélboholy csúcsi felszínén lévő sejtek károsodnak. E sejtek felelősek a szénhidrátok emésztéséért és a folyadék felszívódásáért. A fertőzés tehát a szénhidrátok bontásának zavarához vezet, és a bélen keresztüli nagy mennyiségű folyadékvesztéssel jár.

3. Hogyan terjed a rotavírus ferőzés?

A rotavírus okozta hasmenésben szenvedők nagy mennyiségű vírust ürítenek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt és a betegség elmúlását követően is. A vírus igen ellenálló a különböző környezeti tényezőkkel szemben. Kézbőrön órákig, fertőzött játékokon, háztartási eszközökön, egyéb tárgyakon napokig képes túlélni. Már néhány 10 db kórokozó elegendő a betegség kiváltásához. Zárt közösségekben (mint pl. bölcsődék, óvodák, családok, kórházi osztályok) leggyakrabban a szennyezett kezek által terjed emberről-emberre. Emellett légutakon keresztüli fertőzés is előfordulhat, főként cseppfertőzés útján.

4. Milyen időszakban fertőznek a rotavírusok, és milyen hosszú a betegség lefolyása?

Magyarországon a betegség leggyakrabban a hidegebb (téli) hónapokban alakul ki, és általában 3-7 napig tart. A beteg már a tünetek megjelenése előtt néhány nappal is fertőz.

5. Mikor fertőz a rotavírus?

A rotavírusok a világon mindenhol jelen vannak, és minden életkorban okozhatnak fertőzést. Legveszélyeztetettebbek a csecsemők és kisgyermekek (2 éves kor alattiak), a kiszáradás fokozott rizikója miatt.

6. Egy rotavírus fertőzött csecsemő megfertőzheti-e a többi családtagot?

Igen. Ha a család egyik tagja megfertőződik, gyakran az összes családtagon végigfut a betegség.

7. Kik a legjobban veszélyeztetettek?

A legnagyobb veszélynek a 6-24 hónapos csecsemők és kisdedek vannak kitéve a kiszáradás kockázata miatt.

8. Melyek a felismerhető tünetek?

Gyermekeknél körülbelül 2 napos lappangási időt követően 3-7 napig tartó, vizes hasmenés alakul ki. Ez napi 5-10 (vagy még több) híg széklet ürítését jelenti. Társuló tünetek lehetnek a hányás, fogyás, láz és a hasi fájdalom.

9. Mi lehet a rotavírus fertőzés kimenetele/szövődménye?

A rotavírus fertőzésből a legtöbb beteg maradványtünetek nélkül gyógyul ki, de sorozatos hasmenés és hányás esetén a kisgyermekek könnyen kiszáradhatnak a súlyos folyadék- és sóvesztés következtében. Amennyiben a kiszáradást nem kezelik megfelelően, az súlyos sokkos állapothoz, szívritmuszavarhoz és akár halálhoz is vezethet.

10. Hogyan mutatható ki a rotavírus?

A rotavírus fertőzés pontos diagnózisát a hasmenéses székletminta laboratóriumi vizsgálatával lehet bizonyítani. (A rotavírus ellenanyag kimutatására immunológiai vizsgálatokat használnak.) Ezeket a laboratóriumi módszereket rutinszerűen nem használják, de nagy segítséget nyújtanak közegészségügyi vizsgálatokhoz.

11. A rotavírus fertőzést követően kialakul-e védettség a gyermekeknél?

Az első természetes rotavírus fertőzés átvészelését követően semlegesítő ellenanyagok (=antitestek) képződnek, melyek teljes védelmet ugyan nem nyújtanak, de részleges védőhatásuk miatt a későbbi fertőzések kevésbé súlyos tüneteket okoznak. Az ismételt fertőzések leggyakrabban az élet első 3-5 évében jelentkeznek.

12. Milyen életkortól adható a védőoltás?

6 hetes kortól.

13. Az év mely időszakában legjobb beadni a védőoltást?

Bármilyen évszakban beadható a védőoltás, a legfontosabb az, hogy a csecsemő életkorához igazodjon. Az első adag 6 hetes kortól adható, a második 4 hét múlva, és 24 hetes életkorig mindkét adagot be kell adni.

14. Mennyi idő alatt biztosít védelmet a védőoltás?

A második adag beadása után két héttel az oltás már hatásos védelmet biztosít a rotavírus fertőzés súlyos formája ellen.

15. Mennyi ideig garantál védelmet a védőoltás?

A kétadagos védőoltással jelenleg 2 éves tapasztalatunk van. (A védelem szempontjából az első két életév a legfontosabb, hiszen a kiszáradás veszélye ilyenkor a legnagyobb.)

16. Hogyan kell beadni a védőoltást?

A rotavírus elleni vakcinát szájon át (orálisan) kell alkalmazni.

17. Kell-e figyelni a baba étkezésére az oltás előtt?

Nem. Sem az oltás előtt, sem az oltást követően nem kell korlátozni a baba étel- és italfogyasztását. Mivel a vakcina szájon át adandó, érdemes figyelni arra, hogy ne jóllakottan, teli pocakkal érkezzünk az oltásra a visszaöklendezés elkerülése miatt.

18. Beadható-e más oltással együtt a rotavírus elleni védőoltás?

Igen. A rotavírus elleni védőoltás beadható a hazai kötelező oltásokkal együtt (azokkal egy időben, vagy a köztük levő időszakokban is). Mivel az injekciós tűvel adott védőoltások felvételekor előfordul, hogy a csecsemő sírva fakad, érdemes a szájon át adható rotavírus elleni védőoltással kezdeni, ha egy időben történik az immunizáció a kötelező oltással.

19. Kinek ellenjavallt a védőoltás?

A 2-adagos védőoltás beadása ellenjavallt:

    • a készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység esetén
    • rotavírus vakcina előző beadását követően kialakult túlérzékenység esetén
    • kórelőzményben szereplő bélbetüremkedés (intussusceptio) esetén
    • olyan veleszületett gyomor-bélrendszeri fejlődési rendellenességek (congenitalis gastrointestinalis malformatio) esetén, amelyek bélbetüremkedésre (intussusceptiora) hajlamosítanak
    • ismerten, vagy gyaníthatóan immunhiányos csecsemőknek.

A védőoltás beadását el kell halasztani súlyos lázas betegség, hányás és hasmenés esetén. (Egyéb enyhe fertőzés nem ellenjavallata az immunizációnak.)

20. Milyen mellékhatásai lehetnek az oltásnak?

A kétadagos vakcinával végzett klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a védőoltás jól tolerálható. A leggyakrabban észlelt nemkívánatos reakciók, mellékhatások a következők voltak: ingerlékenység, étvágytalanság, láz, fáradtság.

21. Vényköteles az oltás?

Igen, csak orvos írhatja fel.

22. Ki adhatja be a rotavírus elleni védőoltást?

Bármelyik gyermekorvostól kérhető a védőoltás.

23. A védőoltások gyengítik az immunrendszert?

A védőoltások nem gyengítik az immunrendszert, mindössze egy kicsit „működtetik”, azaz sokkal enyhébb formában ismertetik meg a kórokozókkal az immunrendszert, mint a valóban betegséget okozó baktériumok, illetve vírusok tennék.

24. Hol lehet megvásárolni a védőoltást?

Az oltóanyagot recept ellenében a patikákban lehet megvásárolni. Valószínűleg a gyógyszertár nem tartja készleten, ezért arra kell felkészülni, hogy a recept leadása után rendeli meg a patika. Ez Budapesten 1 nap, vidéken 1-2 napot vesz igénybe.

25. Hogyan kell tárolni a védőoltást?

Az oltóanyagot – hasonlóan más védőoltásokhoz – hűtőszekrényben, 2-8 ℃ fokon kell tárolni. Fagyasztani tilos! Éppen ezért érdemes hűtőtáskát vinni magunkkal a patikába, vagy csak az orvoshoz menet hozzuk el csak a vakcinát a gyógyszertárból, közvetlenül az oltás előtt.

26. Felhasználható-e az egészségpénztári befizetésem védőoltás vásárlására?

Igen, természetesen. Számlát kell kérni a gyógyszertárban a védőoltásról az egészségpénztár nevére, vagy egyszerűen az egészségpénztár kártyájával kell fizetni.

Forrás:
A rotavírusról … a leggyakoribb hányást, hasmenést okozó vírusos megbetegedésről.
Kiadja: Egészséges Ifjúságért Alapítvány
Lektorálta: Prof. Dr. Budai József