×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Kéz-, láb-, száj-betegség

Betegségleírás

Kéz-, láb-, száj-betegség

A kéz-, láb-,száj–betegség egy enyhe, fertőző, vírus okozta megbetegedés, amely leginkább kisgyermekeknél fordul elő. Lázas állapot mellett a kezeken, (tenyereken) lábakon (talpakon) és a szájban folyadékkal töltött apró hólyagok jelennek meg, a betegség általában rövid ideig tart, 7 nap alatt többnyire lezajlik, nem szükséges gyógyszeres kezelés, de láz, vagy kifejezett fájdalom esetén lázcsillapító ajánlott a tünetek enyhítésére.

 Többnyire a tíz év alatti gyermekeket érinti, különösen az óvodásokat, leginkább nyáron és kora ősszel.

A kórokozó nem azonos azzal a vírussal, ami a száj- és láb-betegséget okozza szarvasmarháknál, bárányoknál vagy sertéseknél. Egy másik megbetegedés, a „kéz és láb–szindróma”, a kezek és a lábak puffadása sem függ össze ezzel a betegséggel.

Kiváltó ok

A kéz-, láb-, száj-betegséget okozó vírust emberről emberre a köhögés és a tüsszentés, a hólyagban lévő folyadék vagy az orr, torok váladék közvetlen érintése terjesztheti. A vírus a gyermek székletében is jelen van, ezért a WC használat vagy pelenka cserélés utáni nem megfelelő kézmosás szintén terjesztheti a vírust.

A megfertőződést követően 3-6 nappal jelentkeznek a betegség tünetei.

A betegség a tünetek megjelenését követő első héten a legfertőzőbb, és addig fertőz, amíg folyadék van a hólyagokban. A vírus a székletben hetekig megmaradhat.

 

Tünetek

 A betegség enyhe lázzal és torokfájással, esetleg fejfájással kezdődik, egy két nappal után pedig fájdalmas, apró, hólyagok jelennek meg a szájban, főként a szájnyálkahártyán, a szájpadláson, ínyeken és a nyelven, az ujj párnákon, tenyereken és/vagy a talpakon, de előjöhetnek az ülepen is.

A gyerekek gyakran fáradtak, ingerlékenyek, és visszautasíthatják az ételt és a folyadékot a szájban lévő fájdalmas hólyagok miatt.

A kéz-, láb-, száj-betegség hasonlít a bárányhimlőre, de ott a kiütések az egész testen jelentkeznek.

Diagnózis

A betegség diagnózisa a jellemző tünetek alapján általában felállítható. Ha a diagnózis bizonytalan, akkor a hólyag-, orr-, vagy torokváladékból és a székletből vett minta vizsgálata igazolhatja a fertőzést.

Ajánlható kezelés

Paracetamol a fájdalom enyhítésére és a láz csökkentéséhez, fertőtlenítő szájöblítők a szájüregben keletkező kellemetlen érzés enyhítéséhez.

A hólyagok elfertőződésének elkerülése érdekében a körmöket rövidre kell vágni és rendszeres szappanos, meleg vizes kézmosás javasolt.

Jégkocka szopogatása nemcsak enyhíti a száj fájdalmát, hanem folyadék bevitelt is jelent. A sós, fűszeres ételek, éppúgy, mint a savas ételek, italok (citrusfélék, gyümölcslé, üdítők) kerülendők. A pihenés fontos.

Vírus ellenes gyógyszer a kéz-láb-száj-betegség kezelésére nincs.