×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Középfülgyulladás

Betegségleírás

Akut otitis media, középfülgyulladás

Mi az otitis media?

Az otitis media a középfül gyulladása. Gyakran a torokfájást, köhögést, megfázást okozó kórokozó, ez lehet vírus vagy baktérium, megtelepszik a középfülben is. Hároméves korukig a gyermekek mintegy háromnegyede legalább egyszer átesik középfülgyulladáson, de közülük sokan háromszor, négyszer is megbetegszenek. Az otitis media elsősorban a csecsemők és kisgyermekek betegsége, de felnőtteket is érinthet.

Hogyan hallunk?

A fül három nagyobb részből áll: a külső, a közép és a belső fülből. A külső fül látható része a fülkagyló és a füljárat, ez utóbbi a dobhártyáig terjed. A dobhártya választja el a külső fület a középfültől. A középfül egy levegővel töltött üreg, amelyben három kis csont, a kalapács, az üllő és a kengyel található, amely a hangokat a dobhártyáról a felső fül felé közvetíti. A belső fülben helyezkedik el a csiga, a hallásért felelős szerv, amely a hangokat olyan impulzusokká alakítja, amelyeket a hallóideg az agyba továbbít, ahol végül a hang érzete kialakul. Ugyancsak a belsőfülben található az egyensúlyért felelős szerv.

Miért gyakoribb a középfülgyulladás gyermekeknél, mint felnőtteknél?

Ennek több oka is van. Az első, hogy a gyermekek fejletlenebb immunrendszere nehezebben küzd meg az infekciókkal. A másik ok az ún. Eustach-kürtben, magyarul hallókürtben keresendő. A hallókürt a garatot köti össze a középfüllel, és gyermekekben rövidebb, keskenyebb és egyenesebben fut, mint felnőttekben. A hallókürt rendszerint zárt, de időről időre kinyílik, hogy szellőztesse a középfület. Ez felelős azért is, hogy a középfül nyomását a környezeti nyomással kiegyenlítse, ami a dobhártya optimális működéséhez szükséges. Amikor valaki megfázik, a hallókürt nyálkahártyája megduzzad, a járat elzáródik, a középfül nem tud szellőzni. Az elzárt középfülben folyadék halmozódik fel, amely a zárt hallókürtön keresztül nem tud kiürülni.

A harmadik ok, hogy a gyermekek adenoidja (orrmandulája) nagyobb, mint a felnőtteké, és ez csökkentheti a dobüreg (dobhártya mögötti üreg) szellőzését. Az adenoid nagyrészt nyirokszövetből áll, és a benne levő fehérvérsejtek, a lymphocyták segítenek a fertőzések leküzdésében. A garatmandula a fülkürt garati nyílása közelében helyezkedik el, és amikor gyulladás miatt megnagyobbodik, elzárja azt. Ráadásul a garatmandula gyulladása ráterjedhet a középfülre is.

A gyulladást okozó baktériumok vagy vírusok a fülkürtön keresztül érik el a középfület, és annak gyulladását okozzák. A kórokozók ellen harcoló fehérvérsejtek itt összegyűlnek, és miközben küzdenek a fertőzés ellen, maguk is meghalnak. Az elhalt fehérvérsejtek, az elpusztult baktériumok és szövettörmelék alkotja a gennyet, ezt a sárgásfehér, nyúlós anyagot. Ahogy a folyadék mennyisége a középfülben nő, úgy romlik a hallás, mert a dobhártya és a hallócsontocskák nem tudnak szabadon mozogni. Amikor a középfülben levő folyadék elér egy bizonyos mennyiséget, megjelenik a fájdalom, amit a dobhártya feszülése okoz, és ha a folyadék még több, át is törheti a dobhártyát. A dobhártya áttörésekor a fájdalom hirtelen enyhül, és megjelenik a hallójáratban a folyadék vagy genny, a fül „folyik”.

Miért veszélyes a középfülgyulladás?

Az otitis media nemcsak fájdalmas, de szövődményekhez vezethet, például a középfül gyulladása ráterjedhet az agyhártyákra, és agyhártyagyulladást okozhat. Az otitis media okozta halláscsökkenés rendszerint átmeneti, de ha nem kezeljük a gyulladást és krónikussá válik, a halláskárosodás végleges lehet. A krónikus otitis media hátráltathatja a gyermek beszédtanulását, ha abban az időszakban alakul ki, amikor a gyermek beszélni kezd.

Mik a középfülgyulladás tünetei?

Sokszor nehéz megállapítani, hogy a gyermek otitis mediában szenved, hiszen gyakran olyan életkorban alakul ki, amikor a kicsi még nem tud beszélni. Néhány specifikus jel lehet:

  • a gyermek ingerlékeny
  • rosszul alszik
  • piszkálja, húzogatja a fülét
  • lázas
  • „folyik” a füle
  • egyensúlyzavarai vannak
  • rosszul hall, nem figyel, ha megszólítják, hangosabban beszél, túl közel ül a televízióhoz, képernyőhöz stb.

Hogyan lehet a középfülgyulladást megelőzni?

Ismert, hogy azok a gyermekek, akik korán közösségbe kerülnek, illetve azok, akiknek szülei dohányoznak, gyakrabban betegszenek meg. Az anyatejjel táplált csecsemőknél ritkább a középfülgyulladás. A megfázást okozó és a középfülre terjedő vírusfertőzések ellen sajnos nincs védőoltás, és gyógyszerekkel sem lehet megelőzni őket. A baktériumok közül a pneumococcus-nak nevezett baktérium a középfülgyulladások leggyakoribb oka, a megbetegedések mintegy harmadáért felelős. Szerencsére e kórokozó ellen már van védőoltás, amely hazánkban is hozzáférhető.

Hogyan diagnosztizálja az orvos a középfülgyulladást?

A legegyszerűbb módszer belenézni a gyermek fülébe egy speciális eszközzel, az otoszkóppal. Ez a világító eszköz lehetővé teszi a dobhártya szemrevételezését. A gyulladt dobhártya piros, duzzadt, esetleg elődomborodik. Ha a dobhártyára levegőt fújunk, az megmozdul, amennyiben ez nem történik meg, a középfülben valószínűleg folyadék halmozódott fel. Szükség esetén sor kerülhet a hallás vizsgálatára is.

Hogyan kezelik az akut otitis mediát?

A gennyes, baktériumok okozta középfülgyulladást antibiotikummal kell kezelni. A középfülgyulladások nagy részét azonban vírusok okozzák, és ez magától is néhány nap alatt meggyógyul. Ilyenkor elegendő a fájdalom és láz csillapítása. Sajnos gyakran adnak olyan esetben is antibiotikumot, amikor a megbetegedést vírus okozza. Ilyen esetekben az antibiotikum nem hatásos, de a későbbiekben ellenállóvá, rezisztenssé teheti a baktériumokat. Az antibiotikumot, ha egyszer elkezdték, az előírt ideig kell szedni. Az antihisztaminok, vagyis allergia elleni szerek és decongesztánsok vagyis az orrdugulás ellen felnőttekben használt spray-k és orrcseppek nem segítik a középfülgyulladás gyógyulását, ezért feleslegesek.

A gyulladás elmúltával a középfülben steril folyadék még hosszabb ideig, 3-6 hétig is megmaradhat, és csak lassan szívódik fel. Ez idő alatt a gyermek hallása csak lassan javul. Amennyiben a folyadék három hónapnál hosszabb ideig van a dobüregben, halláscsökkenést okoz, ezért sor kerülhet a folyadék képződését megszüntető tubus behelyezésére. Ez egy kisebb operáció, melynek során a dobhártyán keresztül egy kis csövet vezetnek be a középfülbe, amely az ott levő folyadékot levezeti, és a nyomást kiegyenlíti. A tubus fél-egy évig is bent maradhat, ez után gyakran magától kiesik.

Amíg a tubus a helyén van, kerülni kell, hogy víz kerüljön a fülbe.