×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Babaúszás

Jó tudni

A babaúszás világszerte, így Magyarországon is egyre terjed, egyre népszerűbb. Egy norvég vizsgálat szerint az ottani kisgyermekek mintegy negyede vesz részt ilyen tanfolyamon. Az interneten hirdetések tucatjait találni, amelyek csábító ajánlatokat fogalmaznak meg, és gyakorlatilag veszélytelennek, sőt, minden szempontból kívánatosnak mutatják be a babaúszást.

De mik a tények?

Ismert, hogy a kisgyermekek jól érzik magukat a vízben, de ennek legalább 32-34 °C-nak kell lennie, hiszen a csecsemők testfelülete méretükhöz képest nagyobb, és hőszabályozásuk fejletlen, így a kihűlés veszélye nagyobb. A kisgyermekek bőre nagyon érzékeny, kémiai anyagok hamar irritációt okoznak. Kismennyiségű víz lenyelése nem okozhat problémát, de nagyobb mennyiség vízmérgezést okozhat. A fertőzések bekövetkezésének esélye ugyan kicsi, de a víz nem megfelelő tisztítása esetén előfordul.

A gyerekek szellemi és testi tulajdonságaik miatt csak négy éves koruk után válnak alkalmassá arra, hogy megtanuljanak úszni, vagyis hogy formális úszásoktatásban részesüljenek. Bár a kisgyermekek, akár már egy éves koruk körül is képesek úszó mozdulatokat tenni, de ezek nem a tradicionális úszó mozgások, hanem inkább az állatok, pl. a kiskutyák „evező” mozdulataira emlékeztetnek. Tévedés, hogy ez a korai kezdés megkönnyíti a későbbi úszástanulást. A vízbefúlás a gyermekkori halálozás egyik vezető oka. Az Egyesült Államokban a vízbefulladás az egy és két éves közötti korosztályban fordul elő leggyakrabban. Függetlenül a babúszó program minőségétől vagy az oktatók szakképzettségétől, ezek a tanfolyamok alkalmatlanok arra, hogy a kisgyerekeket biztos úszókká tegyék, vagy, hogy megértessék velük a víz veszélyeit. Nincs olyan statisztika, amely azt mutatná, hogy ezek a tanfolyamok csökkentenék a vízbefúlás esélyét a későbbi életkorban. A korai úszásoktatás résztvevőinek szülei nem ringathatják magukat abban a hitben, hogy gyermekük megtanult úszni, és nem fulladhat vízbe. A kisgyermekek víz közelben mindig állandó, szoros felügyeletre szorulnak. A babúszásban résztvevők szüleinek mindig érintési távolságban kell maradniuk gyermeküktől, és tisztában kell lenniük az esetleges veszélyekkel.

Vannak-e veszélyei a babaúszásnak? A válasz nem egyértelmű, ennek egyik oka, hogy eddig csak kevesen tanulmányozták a kérdést. Az alsó légúti fertőzések, az asztmás légzés és a középfülgyulladás előfordulása az egy év alatti, babúszásban résztvevők között egyes vizsgálatok szerint magasabb, mint a többi csecsemő körében, más vizsgálatok ezt nem erősítik meg.  Két éves kor alatt a klórozott vízben való fürdés, pancsolás egyes vizsgálatok szerint növelheti a bronchiolitis, a kis hörgök gyulladásának esélyét, ez pedig fokozza későbbi életkorban előforduló asztma rizikóját, de erre vonatkozólag még kevés adat áll rendelkezésre.

Ami a vízzel terjedő fertőzéseket illeti, ezek a vonatkozó higiéniás rendszabályok alkalmazásával elkerülhetők, és csak ezek hiányában okozhatnak problémát. Az utóbbi években egyre emelkedő mértékben fordulnak elő norovírusok (calicivirus) okozta, ennél jelentősen kisebb számban más, az adeno-, echo-, hepatitis A és coxackievírus által okozott uszodai járványok, amelyek nem elhanyagolható részét baktériumok és paraziták okozzák. Az egyik legnagyobb járványt, egy a széklettel terjedő parazita, a Criptosporidium hominis okozta az Egyesült Államokban. A kórokozó, amely nedves környezetben akár 6 hónapig is életképes marad, többé-kevésbé ellenáll a klórnak, csak ultraibolya fénnyel vagy ózonnal pusztítható el biztonságosan. Jellemző az uszodai fertőzésekre, hogy a gyermekek arányaiknál nagyobb számban betegednek meg, ezért többek között éretlen immunrendszerük felelős. A kisgyermekek hamarabb megkapják a fertőzéseket, és ezek súlyosabb tüneteket is okoznak, például a hányás, hasmenés miatt hamarabb kiszáradnak. Szerepet játszik továbbá az, hogy a kisgyermekek gyakrabban nyelnek vizet, a gyomrukban pedig a kórokozók kevésbé pusztulnak el. A higiéniás rendszabályok rigorózus betartása azonban az uszodai fertőzéseket elkerülhetővé teszi.

A babúszás nem csak a kicsiknek jelent örömet, hanem a szülőknek is. Ez egy újabb alkalom arra, hogy együtt legyen, és közös élményeket szerezzen a család, miközben a mozgás mindannyiuknak egészségükre válik. A babaúszás pozitív hatással van a szülő–gyermek kapcsolatra. Az úszófoglalkozások a baba egészségi állapotát is javíthatják. A rendszeres mozgás során megerősödnek a légzőszervek, fokozódik a vérkeringés, edződik a test. A baba jobban tud alkalmazkodni a hőmérséklet-változásokhoz, ezáltal erősödik az immunrendszere.

Jelenlegi ismereteink szerint nem sok adattal alátámasztható érv szól a babaúszás ellen. Fontos, hogy a szabályokat betartsuk – beleértve a higiénés rendszabályokat is -, ne gondoljuk, hogy ezzel megússzuk a későbbi úszásoktatás, és hogy a kisgyermeket nem fenyegeti a vízbefulladás veszélye, de a gyermek-szülő kapcsolat erősítésére, a kisgyermekek víztől való félelmének megelőzésére, a mozgásfejlődés elősegítésére e programok alkalmasnak tűnnek.