×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Humán Papillóma Vírus (HPV)

Védőltás

Humán Papillóma Vírus (HPV) elleni vakcina az első, amely bizonyítottan rákos megbetegedést előz meg. Ún. rekombináns vakcina a négy legveszélyesebb vírustörzs tisztított fehérjéit tartalmazza. Kétféle vakcina van forgalomban. Elsősorban a szexuális élet megkezdése előtt álló, 9-15 éves lányok számára javasolt az oltás, de fiúknak is érdemes beadatni. Általában három injekció szükséges, melyet fél év alatt kell beadni, de a sorozatot betöltött 15. életév előtt kezdve két adag is elegendő a védettséghez. Általános iskola VII. osztályába járó lányok részére a vakcina térítésmentes. Alkalmazását kb. 30 éves korig ajánlják, ennél idősebb korban már nincs sok értelme, mert a HPV fertőzések nagy része addigra már megtörtént. Jelenlegi ismereteink szerint az oltás 5-8 évig biztosan véd, a klinikai utánvizsgálatok folyamatosan zajlanak. Az oltás azonban a rendszeres méhnyak rákszűrést nem helyettesítheti. Bár a oltóanyag igen drága, de preventív jelentősége rendkívüli, hiszen a nők második leggyakoribb rosszindulatú betegsége jórészt megelőzhető vele.

Betegség

Humán papilloma vírus (HPV)

Ebből a vírusból több mint 100 különböző fajta létezik, de komolyabb emberi megbetegedést csak néhány magas rizikójú törzs okoz. Szexuális úton terjed, és a nők mintegy 80%-a valamikor élete folyamán átesik fertőzésen. A fertőzések nagy része nem, vagy alig okoz tüneteket és spontán gyógyul. Egy kisebb részük a nemi szervek területén szemölcsöket okoz, ezek kb. 10%-ában a fertőzés krónikussá válik, amiből később méhnyakrák, vagy a férfi és női nemi szervek más rosszindulatú daganata alakulhat ki.