×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Kullancs encephalitis

Védőltás

A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) elleni vakcina inaktívált vírust tartalmaz, különösen ajánlott természetjáróknak és bizonyos foglalkozást űzőknek (erdész, vadász). Az alapimmunizálás három oltásból áll (első évben kettő, egy év múlva egy), majd 3-5 évenként egy emlékeztető oltás szükséges. Kétféle vakcina van forgalomban.

Betegség

A kullancs csípésével terjedő encephalitis viszonylag ritka. Az encephalitis vírusát régiótól függően csak minden ezredik-tízezredik kullancs hordozza. A betegség kezelésére nincsenek specifikus gyógyszerek, tüneti terápia mellett a halálozási arány 1-2%. A megbetegedettek 10%-ában azonban maradandó bénulás alakul ki, és sokan panaszkodnak a gyógyulás után szellemi, fizikai teljesítményük romlásáról. (Fontos tudni, hogy kullancs-csípés jóval gyakrabban Lyme kórt is okozhat, amely ellen védőoltás nincs, viszont antibiotikummal kezelhető!)