×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Menincococcus C

Védőltás

Meningococcus C (gennyes agyhártyagyulladás) elleni konjugált vakcinából három féle van forgalomban. Már két hónapos kortól adható, kétszeri adás szükséges az alapimmunizáláshoz és egy év múlva egy megerősítő oltás szükséges. Idősebb korban egyszeri oltás is elegendő. A vakcinától betegséget kapni nem lehet. A vakcinák nem adnak élethossziglani védelmet, 5-10 év eltelte után már nem számíthatunk védettségre.

Betegség:

A meningitis (gennyes agyhártyagyulladás) baktérium okozta megbetegedés, melynek több típusa van. Földrajzi elhelyezkedés szerint más és más (hazánkban leginkább a B és C típus) okoz gennyes agyhártyagyulladást. A legtöbb megbetegedés 1 éves kor alatt fordul elő. A betegség cseppfertőzéssel terjed, és néhány esetben nem agyhártyagyulladást, hanem sokszor órák alatt halálhoz vezető vérmérgezést okoz. A betegség halálozása az antibiotikus kezelés ellenére is 10% körül van, és a túlélők mintegy 20%-ánál maradandó idegrendszeri károsodásokat okoz. (Jelenleg még nincs forgalomban a baktérium B típusa elleni vakcina, de már kipróbálás alatt van).