×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Meningococcus B

Védőltás

Európában a B szerocsoport fordul elő a leggyakrabban (71%), amelyet a második helyen (13%) a C szerocsoport követ. Észak-Európában az Y szerocsoport aránya 15-34% között mozog, ez Európa többi országában csak elvétve jelenik meg. Hazánkban 2013-ban 54, az előző évivel csaknem azonos számú (56) meningitis epidemica esetet regisztráltak. A megbetegedések fele a hat éven aluliak között fordult elő, a korspecifikus morbiditás – a betegség kockázata – a csecsemők körében volt a legmagasabb, ezt követte az 1-2 évesek és a 3-5 évesek incidenciája. Az OEK adatai szerint a múlt évben a két évesnél idősebbek között minden korcsoportban nagyjából egyenlő arányban fordultak elő a B (MenB)-, illetve a C (MenC)-szerocsoportú kórokozó által okozott megbetegedések (B: 53%, C: 43%). A 0-2 éves korcsoportban azonban a B-szerocsoport elsöprő dominanciája (86%) volt megfigyelhető. Az invazív meningococcus fertőzés incidencia-görbéjének csúcsa hat hónapos kor körül van, tehát erre az életkorra mindenképpen megbízható ellenanyagszintet kellene biztosítani. Ennek érdekében célszerű az oltási sorozatot kéthónapos kor után minél előbb megkezdeni, és legalábbis a MenB oltásokat időben a kötelező védőoltások közé illeszteni.