×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Krupp vagy laryngotracheobronchitis acuta

Betegségleírás

A croup vagy magyarul krupp a gége és a légcső gyulladása, amelynek ijesztő tünetei elsősorban csecsemőkben és kisgyermekekben alakulnak ki. Az 5 éven aluliak közül évente 6-8% betegszik meg, és az összes gyermek mintegy 13%-a életében legalább egyszer szenved kruppban.

A nagyobb gyermekek és felnőttek is megkaphatják e betegséget, de a légcső szélesebb és gége nagyobb volta miatt a jellegzetes tünetek náluk sokkal kevésbé észlelhetők.

Mik a krupp jellegzetes tünetei?

Ugató, száraz köhögés, nehéz- és szapora légzés, légvételkor mellkasi behúzódások, sípoló hang belégzéskor, rekedtség. Felléptét láz, elesettség, étvágytalanság, torokfájás és orrfolyás előzheti meg. A gyermek napközben alig mutat tüneteket, éjszaka azonban hirtelen fellép a köhögés, a nehezített légvétel, és ez ritkán életveszélyes is lehet. A tünetek annyira jellegzetesek, hogy sokszor telefonon keresztül meghallgatva a köhögést, is diagnosztizálni lehet a betegséget.

Mi okozza a kruppot és mi a lefolyása?

A kruppot általában vírusfertőzés (többnyire parainfluenza, ritkábban RSV, rhinovírus és egyéb vírus) okozza, de esetenként baktériumok, allergia, légúti izgató anyagok is kiválthatják. Többnyire ősszel és télen jelentkezik, és megjelenése néha járványos méreteket ölt. Fiúkban valamivel gyakoribb, mint lányokban. Sok olyan gyermek van, akiknél a krupp az első néhány életévben többször is kialakul, ez valószínűleg alkati tényezőkkel, pl. szűkebb légcső, függ össze.
A betegség lefolyása legtöbbször enyhe, néhány napon belül elmúlik. Általában az első 1-2 éjszaka során lépnek fel a súlyosabb tünetek, de a köhögés enyhébb formában akár 1 hétig is fennmaradhat. Minden 20 betegből egynél azonban az állapot olyan súlyos, hogy orvosi beavatkozásra, kórházi felvételre is szükség lehet. A felvétel általában csak rövid ideig szükséges, és sokszor csak a beteg megfigyelésére szorítkozik. Sokkal ritkább, a kórházban fekvők kevesebb, mint 0,5%-ánál szükséges az intenzív osztályos felvétel és a gépi lélegeztetés.

Mit tehetünk otthon?

Tudnunk kell, hogy a legtöbb krupp enyhe lefolyású, magától múló, beavatkozást nem igénylő betegség. Minden olyan esetben azonban, amikor nyugtalanok vagyunk a gyermek miatt, forduljunk gyorsan orvoshoz, ne várjuk meg a reggelt. Addig is, amíg szakszerű segítséget kapunk, fontos, hogy őrizzük meg nyugalmunkat, és nyugtassuk meg – amennyire lehet – a gyermeket is. A sírás, izgatottság csak fokozza a tüneteket. Hideg italok, hideg levegő sokat segít. Ilyenkor az ablak kinyitása, séta a szabadban, autókázás nyitott ablakkal a megoldás. Régebben sokat alkalmazták a levegő párásítását, de ennek hatásosságát újabb megkérdőjelezik.
Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelésre lehet szükség. Szteroid tartalmú gyógyszerek (ilyen esetben leginkább kúp formában, de bármely más formában) csökkentik a gyulladás tüneteit, lohasztják a duzzadt nyálkahártyát, és így megkönnyítik a légzést. A szteroidok azonban csak a tüneteket csökkentik gyorsan, nem szüntetik meg a kiváltó okot. Köhögéscsillapítók ilyen esetben nem javasoltak, nem segítenek, de mellékhatásaik, pl. álmosság, jelentkezhetnek. Ugyancsak nem hatásosak az antibiotikumok, hiszen a legtöbb megbetegedés (több mint 80%) vírusos eredetű.
Magas láz esetén lázcsillapító adása indokolt.

Mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni?

Ha a gyermek légzése nagyon szapora, ha levegő után kapkod, ha nagyon nyugtalan, vagy ha folyik a nyála, nem tud nyelni, ha magas láza van, amely lázcsillapításra nem csökken, esetleg ha a bőr színe sápadt vagy kékes. Ilyen esetekben legjobb azonnal a mentőket hívni, és a gyermeket sürgősen kórházba szállítani.