×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

BCG – Tuberculosis elleni oltás

Védőltás

A BCG vakcina kikísérletezése Calmette-nek és Guérin-nek köszönhető (BCG = Bacille Calmette-Guérin). Magyarországon minden egészséges újszülött számára kötelező a védőoltás, s azt még a szülészeti intézményekben az élet első napjaiban, illetve legkésőbb 6 hetes korig elvégzik. A bőrbe adott oltással kialakított hólyagocska fél óra alatt eltűnik, és legfeljebb néhány napig látható enyhe pír az oltás helyén. Kettő-négy hét múlva kis vörös csomó képződik az injekció helyén, amely maximális nagyságát 4-6 héttel az oltás után éri el. A csomó gyakran beolvad és kiürül, majd pörkösödik vagy felszínes gennyező fekély képződik, amely lassan feltisztul és legkésőbb 4 hónappal az oltás után kis fehér heggel gyógyul. Előfordulhat, hogy hatására a környékbeli – rendszerint hónalji nyirokcsomók megduzzadhatnak. A többnyire csak helyi oltási reakció az oltott állapotát, fejlődését nem befolyásolja. Szövődménynek kell tekinteni, ha ezek a nyirokcsomók beolvadnak, ez esetben szakorvoshoz kell fordulni. Nem olthatók a veleszületett vagy szerzett immunhiányos betegek, a HIV pozitív anyák újszülöttei.

Betegség

A tuberculosis (TBC-tüdőbaj) baktérium által okozott, krónikus terápia nélkül gyakorta halálos betegség. Veszélyeztetettek a rossz szociális körülmények között élők vagy a krónikus, legyengült betegek. A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a TBC kórokozója által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től. A TBC későbbi formáitól nem véd meg az oltás, ezért igen fontos a tüdőszűrésen való részvétel.