×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Hepatits-B elleni oltás

Védőltás

13 éves korban kötelező oltás, két adagot kapnak a gyermekek az iskolában. Fertőzött anya újszülöttje is megkapja az oltást. A mesterségesen előállított antigént tartalmazó oltásnak enyhe mellékhatásai lehetnek: hőemelkedés, bágyadtság, a beadás helyén bőrpír, duzzanat.

Betegség

Hepatitis B (májgyulladás) a világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója. Hazánkban 0,5-1% között van a vírushordozók aránya. A vírus nagyon erősen fertőző, akár egyetlen csepp testnedvvel vagy vérrel is átvihető. Vér útján, szexuális úton vagy közös használatú, nem kellően tisztán tartott és apró serülést könnyen okozó eszközökkel (kábítószer használatához szükséges tűk, akupunktúrás és tetováló eszközök, manikűrkészlet, borotva, fogkefe) terjed. A fertőzött anyának születendő gyermeke is fertőzött lesz, ha nem részesül újszülött korban védőoltásban. A fertőzöttek kétharmadánál a betegség tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel (fejfájás, fáradékonyság, esetleg hőemelkedés) zajlik, a fertőzöttek nagyjából egyharmadánál 1-6 hetes lappangási idő után, ún. bevezető tünetek jelentkeznek: láz, borzongás, fejfájás, étvágytalanság, melyet hányás, hasmenés és világosabbá váló széklet, sötét vizelet, bőrviszketés, sárgaság kísérhet. Súlyos, halálos kimenetelű heveny lefolyású változat is előfordul, krónikussá válása okozza a rettegett szövődményeket (májzsugor, májrák).