×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Meningococcus A, C, W – 135, Y

Védőltás

Meningococcus A,C,W.135,Y (gennyes agyhártyagyulladás) többféle meningococcus baktérium ellen véd. Bizonyos országokba utazóknak, pl. az Egyesült Államokban tanuló fiataloknak ajánlott. A vakcinák nem adnak élethossziglani védelmet, 5-10 év eltelte után már nem számíthatunk védettségre.

Betegség

A meningitis (gennyes agyhártyagyulladás) baktérium okozta megbetegedés, melynek több típusa van. Földrajzi elhelyezkedés szerint más és más (hazánkban leginkább a B és C típus) baktérium okozza a gennyes agyhártyagyulladást. A legtöbb megbetegedés 1 éves kor alatt fordul elő. A betegség cseppfertőzéssel terjed, és néhány esetben nem agyhártyagyulladást, hanem sokszor néhány óra alatt halálhoz vezető vérmérgezést okoz. A betegség halálozása az antibiotikus kezelés ellenére is 10% körül van, és a túlélők mintegy 20%-ánál maradandó idegrendszeri károsodásokat okoz.