×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Diphteria-tetanusz-pertussis (DTPa) Haemophilus influenzae (Hib) és gyermekbénulás (poliomyelitis IPV) elleni kombinált oltás (Pentaxim)

Védőltás

Csecsemőkorban három alkalommal, majd 18 hónapos korban adandó.

A vakcinák egyetlen összetevője sem okoz megbetegedést. Lehetséges mellékhatások: fájdalom, bőrpír vagy duzzanat az oltás helyén, láz, étvágytalanság, ingerlékenység, bágyadtság. Ritkán előfordulhat magasabb láz, allergiás reakciók, egyéb tünetek, ezek esetén orvoshoz kell fordulni.

Diphteria-tetanusz-pertussis (DTPa) és gyermekbénulás (poliomyelitis IPV) elleni kombinált oltás (Tetraxim)

6 éves korban adjuk. A vakcinák egyetlen összetevője sem okoz megbetegedést.

Lehetséges mellékhatások: fájdalom, bőrpír vagy duzzanat az oltás helyén, láz, étvágytalanság, ingerlékenység, bágyadtság. Ritkán előfordulhat magasabb láz, allergiás reakciók, egyéb tünetek, ezek esetén orvoshoz kell fordulni

dTap Diftéria-pertussis elleni kombinált oltás

11 éves korban adjuk. A vakcinák egyetlen összetevője sem okoz megbetegedést. Lehetséges mellékhatások: fájdalom, bőrpír vagy duzzanat az oltás helyén, láz, étvágytalanság, ingerlékenység, bágyadtság. Ritkán előfordulhat magasabb láz, allergiás reakciók, egyéb tünetek, ezek esetén orvoshoz kell fordulni

Betegségek

Diftéria (torokgyík)

Főleg a légutakat, de néha a bőrt is megtámadja. A baktérium a légutak gyulladását (a nyálkahártya duzzanatát) váltja ki, súlyos légzési nehézséget és esetenként fulladást okozhat. A baktérium toxint (mérgező anyagot) is termel, amely idegrendszeri károsodást, szívproblémákat, sőt, halált okozhat.

Tetanusz (merevgörcs)

A tetanusz baktériumok a bőr sérülésein (vágás, karcolás, sebzés) keresztül jutnak a szervezetbe. A fertőzésre különösen hajlamos sebek az égési, a roncsolásos vagy mély sebek, melyek földdel, porral, esetleg trágyával szennyezettek. A baktérium toxint (mérgező anyagot) termel, amely izommerevséget, fájdalmas izom-összehúzódásokat, görcsöt, sőt, halált is okozhat.

Pertusszisz (szamárköhögés)

Igen fertőző betegség, mely megtámadja a légutakat. Súlyos köhögési rohamot okoz, mely nehézlégzéshez vezet. A köhögést gyakran egy jellegzetes “húzó” hang kíséri, amely után népies nevét kapta. A köhögés egy-két hónapig, vagy még hosszabb ideig is eltarthat. A pertusszisz fülfertőzéseket, hosszú ideig tartó hörghurutot, tüdőgyulladást, görcsöket, agykárosodást, sőt, halált okozhat.

A gyermekbénulás

Okozója vírus (poliovírus), mely piszkos kézről vagy tárgyakról a szájon keresztül jut a szervezetbe. A fertőzés legtöbbször tünetmentesen zajlik, de ritkán súlyos bénulást okoz. Ha a légzőizmokat is érinti a betegség, tartós gépi lélegeztetésre szorulhat a beteg és a halálozás gyakori. A végtagok bénulása miatt sokan járógépbe kényszerülnek. A védőoltásnak hála ma már a fejlett világból gyakorlatilag eltűnt ez a korábban rettegett betegség.

Haemophilus influenzae B (Hib)

Ez a kórokozó elsősorban felsőlégúti hurutos betegségeket okoz, B típusa számos szövődményért felelős: agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás, súlyos gégegyulladás, vérmérgezés.