×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

HPV oltás

Hír
2019. szeptember 3.

Tisztelt Szülők!

A Human Papillómavírus (HPV) méhnyakrákot, szeméremtesti, szájüregi, végbélnyílás körüli daganatot, kiterjedt nemi szervi szemölcsöket okozó vírus. A fertőződés többnyire észrevétlen marad, a vírus ki is ürülhet a szervezetből, viszont akár évtizedekkel később is okozhat rosszindulatú megbetegedést. A kórokozó elsősorban szexuális úton terjed, több mint 130 típusa van, a védőoltás a legveszélyesebb típusok ellen nyújt védelmet.

A vakcina a párkapcsolat megkezdése előtti életkorban a leghatékonyabb, ezért vezették be néhány éve Magyarországon is az általános iskolák VII. osztályába járó leányok térítésmentes védőoltását. (Célszerű volna a fiúk HPV elleni védelme is, – amennyiben Önök XIII. kerületi lakosok – az önkormányzat szociális osztályán kérvényezhetik fiúk számára is a térítésmentes oltóanyagot.)

Egy 13 éves fiatal még nem feltétlen látja át, milyen kellemetlen következményekkel járhat egy HPV fertőzés, mennyire megnehezíti az életet egy daganatos, vagy akár egy kiterjedt nemi szervi szemölcsökkel járó megbetegedés. Egy felnőtt azonban már tudhatja…

Kérjük, segítsen gyermekét meggyőzni a védőoltás fontosságáról! A védelemhez ebben az életkorban két oltás kell, az elsőt a tanév kezdetén, a másodikat pedig tavasszal kell megkapnia. A Gardasil 9 injekciót a felkarba adjuk, mellékhatásként enyhe bőrpír, duzzanat, rövid ideig tartó végtagfájdalom felléphet.

Kérjük, juttassák vissza az aláírt beleegyező nyilatkozatot az iskolába. Amennyiben kétségük volna a védőoltással kapcsolatban, kérdésükkel forduljanak gyermekük orvosához, az iskolaorvoshoz, vagy az iskolavédőnőhöz.

 

Tegyünk együtt egy potenciálisan súlyos megbetegedés megelőzéséért!

 

Tisztelettel,

 

Dr. Kádár Ferenc
gyermekorvos