×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Covid19 -április 6.

Hír
2020. április 6.

Kedves Szülők!

Három hét telt már el az iskolák, óvodák, bölcsődék bezárása óta, azóta élik szinte otthonukba zártan, szűk családi körben, megváltozott életüket. A szerencsésebbek home office-ban dolgoznak, mások esetleg állásuk elvesztésétől rettegnek, miközben mindenki szorong a Covid-19-ről szóló hírek miatt.

Nemzetközi tapasztalatok szerint a gyermekek COVID fertőzöttsége nem feltétlen jár komoly tünetekkel, ezért észrevétlenül is megfertőzhetik szüleiket, nagyszüleiket, rokonságukat! A fertőzöttség tünetei nem egyértelműek, megjelenhetnek más tünetekkel együtt, de egymagukban is. Jellegzetes tünet az ízek és illatok érzékelésének hirtelen elvesztése, az erős szomjúságérzet, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, nehéz levegővétel, esetleg nyelési zavar, láz, hidegrázás, borzongás, fejfájás, ingerlékenység, étvágytalanság, hasmenés, néha kötőhártyagyulladás. Covid megbetegedés mellett szól, ha hasonló tünetek rövid időn belül a családtagok körében is megjelennek.

A betegség gyermekeknél többnyire rövid idő alatt és magától gyógyul. Gyógyszeres kezelésként gyakorlatilag csak lázcsillapításra, pihenésre van szükség. Ha betegség tüneteit észlelik, hívják fel saját gyermekorvosukat, telefonon mindannyian elérhetők vagyunk, hétvégén is. A néhány hete bevezetett – az európai országokkal egyező – ellátási gyakorlat, a telefonos, szükség esetén videokonzultációval kiegészített megbeszélés célja az elkerülhető találkozások minimalizálása. Megfelelő tapasztalattal, gyakorlattal rendelkező orvosokkal ez az ellátási mód is lehetőséget ad a diagnózis és terápia megállapítására. Mielőtt hívnak, írják össze kérdéseiket, és ha kérjük, küldjenek fényképet vagy videót a gyermekről. Amennyiben a hívás alapján szükségesnek találjuk, megadott időpontra be kell hozniuk a gyermeket. Szakrendelésre, labor vizsgálatra, röntgenre, vagy kórházi kivizsgálásra most csak feltétlen szükség esetén küldünk gyereket.

A recepteket elektronikus úton juttatjuk el a gyógyszertárba.

Amennyiben bizonytalanok a teendőket illetően, beszéljenek akár naponta gyermekorvosukkal!

A csecsemőkori és 15 hónapos kori kötelező és ajánlott védőoltásokat, amelyek elmaradása hordozhat súlyos veszélyeket, továbbra is beadjuk, erre kérjenek a rendelőben előzetesen időpontot. A halasztható védőoltásokat a veszélyhelyzet elmúlása után adjuk be. A betegekkel foglalkozó orvosok az előírások szerint nem találkozhatnak egészségesekkel, ezért nem biztos, hogy saját gyermekorvosuk végzi a védőoltást. Közös szempontok miatt mindannyian kénytelen vagyunk védőfelszerelést viselni, erre felkészíthetik gyermeküket.

Gyermekük védőnőjével természetesen telefonon tartsák a kapcsolatot.

Nyomatékosan kérjük a mindenkire érvényes óvintézkedések, higiénés előírások betartását. Amíg van rá lehetőség, járjanak – szigorúan családi körben – levegőre, de tartsák be ilyenkor a 2 m-es távolságot másoktól, és ha közelítenek valakihez, még a gyerek is viseljen olyan maszkot, sálat, kendőt, amely orrát, száját fedi. Hazaérkezéskor legyen rutin a szabályszerű kéz- és arcmosás! Fontos a szobabútorok, megérintett tárgyak fertőtlenítővel történő rendszeres tisztítása is.

Megbízható forrásként ajánljuk figyelmükbe a www.koronavírus.kisokos weboldalt.

Vigyázzanak magukra, és ha lehet, a mindannyiunknak feszültséget okozó körülmények között is legyenek kedvesek egymáshoz!

Az Ipoly utcai Gyermekorvosi Rendelő munkatársai