×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Köhögés

Hír
2023. november 8.
Megfázáskor (vírusfertőzéskor)  a köhögés hajnalban, és úgy általában minden (így a délutáni) alvás utáni ébredéskor erősebb. A légzés alvás közben ugyanis felületes, nem olyan mély mint ébrenlétkor, így a lerakódó váladék a gyereket sokáig nem izgatja. Ébredéskor viszont a légzés kezd mélyülni, a lerakódott váladék pedig egyre jobban zavarja a gyereket. Mivel náthás állapotban fokozott a váladék termelődés, több rakódik le. Ráadásul az ilyenkor termelődő váladék tapadósabb. Következésképp amikor egy gyermek (felnőtt) ébred és a légzés mélyül, a lerakódott váladék zavaróvá válik, és mert tapadós, sokat kell köhögni, hogy az a légútakból kiürüljön.
Ezen segít a salvus vizes párásítás UH porlasztóval és száj-orr körüli maszkkal, vagy kamillás gőzölés, illetve a meleg vizes fürdő, pontosabban minden, ami a légutakban vérbőséget okoz. (Ezért jó a  szabadban történő rohangálás.) Lehet köptetővel (pl. Mucopront) is próbálkozni, de a gyermekgyógyászat szerint ennek alacsony az eredményessége.
A közösség sajnos nem tesz jót, mert ilyenkor  több a vírus, és egy immunológiailag még nem elég védett (kevés betegségen átesett) kisgyerek  újra meg újra megfertőződhet egy légúti betegséget okozó vírussal.
Az influenzavírus is légúti vírus, ráadásul meglehetősen fertőző és gyakrabban okoz komolyabb betegséget, pl. tüdőgyulladást. Ezért ajánljuk – különösen közösségbe járó gyerekeknek – (és persze szüleiknek, nagyszüleiknek is) az influenza elleni védőoltást.