×

Az Önök kényelme érdekében dr. Andrási Katalin, dr. Kádár Ferenc, dr. Paksy László, dr. Révész Katalin rendelésére online foglalhat időpontot.
Amikor első alkalommal veszi igénybe ezt a lehetőséget, saját nevén regisztrálnia kell a rendszerbe, majd a családtagok menüpont alatt kérjük, töltse ki gyermeke(i) adatait is.

Tovább az online időpontfoglalásra →

Mit csinál a védőnő?

Jó tudni

Mit csinál a védőnőA főiskolát végzett védőnő a házi gyermekorvos legközelebbi munkatársa és legfontosabb segítője. Az ő feladata kezdetben a terhesség és a magzat fejlődésének követése. A terhesgondozás keretében életviteli tanácsokat ad, válaszol a kismama kérdéseire, felkészíti őt a szülésre és az újszülött fogadására. Ő az első szakember, akit értesíteni kell a baba megszületéséről és ő az, aki a hazaadást követő napokban elsőként meglátogatja a családot, hogy segítséget adjon a csecsemőápoláshoz (szoptatáshoz, fürdetéshez, öltöztetéshez, stb.). Ha szükséges, akkor gyakrabban, egyébként 6 hetes korig hetente, majd egy éves korig havonta látogatja a családot. Hozzá kell fordulni, ha gond van a szoptatással, etetéssel, a gyermek viselkedésével, alvásával, vagy súlyfejlődésével. 6 éves korig kíséri figyelemmel a gyermek fejlődését és segít a családnak a familiáris és szociális gondok rendezésében. Telefonon, vagy a rendelőben fogadóóráján lehet megkeresni. A tanácsadáson az orvossal együtt vesz részt. Jelzi, ha valakinél valamilyen problémát észlel és figyel arra, hogy senkinél ne szenvedjen késedelmet egy szükséges védőoltás beadása.

Van olyan védőnő, aki az iskolában dolgozik. Ő végzi az előírt szűrővizsgálatokat, gondoskodik az iskoláskorban aktuális védőoltások beadatásáról. Jelzi a házi gyermekorvosnak, ha a nebuló szellemi, vagy testi fejlődésében valami problémát érez. Az egészségnevelés keretében felvilágosító órákat tart az alkohol, vagy kábítószer fogyasztás, dohányzás veszélyeiről, az egészséges életmódról.